Abstract
Food fulfills a primary social function as it implies structures, cultural values, and is even considered as a shared event that reflects social and collective well-being. Therefore, the aim of this study was to know the influence of the family on the healthy diet of university students in comparison with the diet of family, friends, and partner. The sample consisted of 223 university students from Mexico City. The instruments used were: Self-Monitoring of Eating Scale (SMES), Eating behavior questionnaire and the Instrument of Social Influence was based on Latané's theory of social impact and Kelman's theory of social influence. The results demonstrate a difference between the diet of men and women. Men reported eating more unhealthy foods, women have higher rates of self-monitoring and healthy food consumption.
References
Amon, D., Guareschi, P. y Maldavsky, D. (2005). La psicología social: una aproximación teórica y metodológica a la comida y las prácticas de la alimentación como secuencias narrativas. Subjetividad y Procesos Cognitivos, 7, 45-71. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=339630246003
Angelucci, L. Cañoto, Y. y Hernández, M. (2017). Influencia del estilo de vida, el sexo, la edad y el IMC sobre la salud física y psicológica en jóvenes universitarios. Avances en Psicología Latinoamericana, 35(3), 531-546. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=79952834009
Aranda, S. (2014). Alimentación en México. Cuicuilco, 61(21), 373-378. https://www.redalyc.org/pdf/351/35135452019.pdf
Becerra, F., Pinzón, G. y Vargas, M. (2015). Prácticas alimentarias de un grupo de estudiantes universitarios y las dificultades percibidas para realizar una alimentación saludable. Revista de la Facultad de Medicina, 63(3), 457-453. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v63n3.48516
Carcamo, G. y Mena, C. (2006). Alimentación Saludable. Horizontes Educacionales, 11. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=97917575010
Domínguez, P., Olivares, S. y Santos, J. (2008). Influencia familiar sobre la conducta alimentaria y su relación con la obesidad infantil. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 58(3), 249-255. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttextypid=S0004-06222008000300006ylng=esytlng=es
Ferriz, D. (2012, 29 de abril). ¿Qué comen los estudiantes universitarios? Excelsior. https://www.excelsior.com.mx/opinion/2012/04/29/dore-ferriz/830266
Fisher, J. y Birch, J. (2001). Early Experience with Food and Eating. En K. Thompson y L. Smolak (Eds), Implications for the Development of Eating Disorders in Body Image, Eating Disorders and Obesity in Youth (pp. 23 - 35). American Psychological Association.
Guidetti, M., Cavazza, N. y Graziani, A. (2014). Healthy at Home, Unhealthy Outside: Food Groups Associated with Family and Friends and the Potential Impact on Attitude and Consumption. Journal of Social and Clinical Psychology, 33(4), 343-364. https://doi.org/10.1521/jscp.2014.33.4.343
Hetherington, M., Anderson, A., Norton, G. y Newson, L. (2006). Situational effects on meal intake: A comparison of eating alone and eating with others. Physiology and Behavior, 88, 498–505. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.04.025
Kelman, H. (1958). Compliance, identification, and internalization: Three processes of attitude change. Journal of Conflict Resolution, 2(1), 51–60. https://doi.org/10.1177/002200275800200106
Lassena, A., Lehmann, C., Wreford, E., Werther, M., Vibeke, A., Trolle, E., Gross, G. y Tetens, I. (2016). Gender differences in purchase intentions and reasons for meal selection among fast food customers – Opportunities for healthier and more sustainable fast food. Food Quality and Preference, 47, 123-129. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.06.011
Latané, B. (1981). The Psychology of Social Impact. American Psychology, 36(4), 343-356. http://eds.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=14ysid=115c8cd9-d1f6-4ab2-9bce-447306bcedc0%40sessionmgr4009
Márquez, Y., Salazar-Ruiz, E., Macedo, G., Altamirano, M., Bernal, M., Salas, J. y Vizmanos, B. (2014). Diseño y validación de un cuestionario para evaluar el comportamiento alimentario en estudiantes mexicanos del área de la salud. Nutrición Hospitalaria, 30(1), 153-164. https://doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7451
Melchor, M., Rodríguez, J. y Díaz, M. (2016). Comportamiento de compra y consumo de productos dietéticos en los jóvenes universitarios. Pensamiento y Gestión. 41, 174-193. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttextypid=S1657-62762016000200008ylng=enytlng=es.
Neely, E., Walton, M. y Stephens, C. (2014). Young people's food practices and social relationships. A thematic synthesis. Apetite, 82, 50-60. https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.07.005
Orellana, L., Sepúlveda, J. y Denegri, M. (2013). Significado psicológico de comer carne, vegetarianismo y alimentación saludable en estudiantes universitarios a partir de redes semánticas naturales. Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios, 4(1), 15-22. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttextypid=S2007-15232013000100002
Organización Mundial de la Salud. (2018, 31 de agosto). Alimentación Saludable. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Pedersen, S., Grønhøj, A. y Thøgersen, J. (2015). Following family or friends. Social norms in adolescent healthy eating. Apetite, 86, 54-60. https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.07.030
Pérez, S. y Díez, C. (2007). Estudios sobre alimentación y nutrición en México: una mirada a través del género. Salud Pública de México, 49(6), 445-453. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=16658
Perry, B. y Ciciurkaite, G. (2019). Contributions of personality to social influence: Contingent associations between social network body size composition and BMI. Social Science y Medicine, 224, 1-10.
Riquelme, O. y Giacoman, C. (2018). La comida en familia: la idealización de un evento social. Revista Chilena de nutrición, 45(1), 65-70. https://doi.org/10.4067/s0717-75182018000100065
Schoeppe, S., Vandelanotte, C., Rebar, A., Hayman, M., Duncan, M. y Alley, S. (2018). Do singles or couples live healthier lifestyles? Trends in Queensland between 2005-2014. PLoS ONE, 13(2), 1-14. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0192584
Troncoso, C. y Amaya, J. P. (2009). Factores sociales en las conductas alimentarias de estudiantes universitarios. Revista Chile Nutrición, 36(4). https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v36n4/art05.pdf
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Copyright (c) 2021